23.5.15

Smartphone-ul şi plimbarea

Logo: Map my dog walk


În era telefoanelor ''smart'' este foarte bine cunoscut faptul că, datorită aplicaţiilor, acestea au devenit antrenori personali în miniatură.
Tot mai mulţi sportivi amatori folosesc aplicaţiile cu suscces pentru a reintra în formă şi a-şi înregistra şi împărtăşi realizările pe paginile de socializare.

Pentru cei care au un prieten patruped însă şi nu au atins încă nici măcar nivelul de ''amator'', nu-i nimic grav. Vă puteţi folosi telefonul cu succes pentru încurajarea de care aveţi nevoie. Folosind aplicaţiile pe care le voi descrie în continuare, toate fiind gratuite, puteţi să priviţi plimbarea câinelui din perspectiva ''sportivă'' şi nu din cea a obligaţiei. Fie că e vorba de arderea unor calorii sau a înregistra nişte distanţe vei descoperi că (în special dacă vă place să butonaţi) va crea o uşoară dependenţă şi că încet-încet o să simţiţi nevoia să vă depăşiţi propriile recorduri.

Înainte de toate, pentru a putea alerga trebuie să înveţi să mergi.
Primele aplicaţii pe care le recomand sunt din sfera pedometrelor:

                 

                  Google Fit şi WalkloggerÎncep cu acestea deoarece sunt cele mai rudimentare. Nu necesită conexiune GPS şi nu trebuie să-ţi aduci aminte să le porneşti. Download, install şi, după ce ai mers o porţiune de drum, acestea încep înregistrarea.

Google Fit
                                       
Logo
- l-am folosit ceva vreme, doar pentru că era simplu şi nu consuma multă memorie.
Vă înregistraţi datele personale (vârstă şi greutate) şi obiectivul (numărul de paşi/zi) şi începeţi plimbarea.
Fiind rudimentar, înregistreză doar timpul şi paşii, nu distanţa sau caloriile consumate. Are mod de înregistrare pe culori şi 3 sporturi: mers, alergare şi ciclism. Am mers odată până la maşină, acesta a început înregistrarea, iar apoi cu maşina m-am deplasat cu viteză redusă (aprox. 11 km/oră). După o anumită distanţă, cand am verificat telefonul, îmi arăta că am mers 13km cu bicicleta...şi aşa se face că am trecut la următoarea aplicaţie-pedometru.

WalkLogger - la fel de simplu de folosit doar că, în plus, arată şi distanţa parcursă în km şi caloriile consumate.
Spre exemplu, eu folosesc aplicaţia de 20 de zile timp în care:
- am facut un total de 226161 paşi cu 11308 paşi/zi;
- în km însemnă 170 cu media de 8,48km/zi;
- calorii consumate: 7451 cu 373 calorii/zi.

Google img

Am numit aceste aplicaţii ''rudimentare'' deoarece nu necesită acces GPS ceea ce înseamnă că nu au un sistem de înregistrare pe o hartă digitală.
De asemenea nu au opţiuni de postare pe paginile de socializare.


           My Tracks tot de la Google


My Tracks (recenzie) este o aplicaţie foarte utilă neconsumând aşa de multă memorie. Are nevoie de GPS pentru înregistrare.
Această aplicaţie a fost gândită mai mult pentru navigaţie şi orientare nu neapărat pentru plimbările scurte şi de accea, este recomandată mai mult pentru amatorii de excursii. Sistemul de înregistrare este compatibil cu Google Earth pentru cartografierea atât a pozelor efectuate pe traseu cât şi a rutei în sine.

Înregistrările efectuate sunt pentru mai multe sporturi (mers/alergare, ciclism cât şi pentru mijloace de transport motorizate) şi cuprind:
- distanţă;
- calorii consumate;
- timp total şi timp efectiv de mişcare - în caz că te opreşti şi nu vrei să-ţi scoţi telefonul din buzunar pentru a pune pe pauză aplicaţia.
- viteza medie şi maximă.

Google img.

La fel ca pedometrele menţionate mai sus, nu are opţiune pentru postat pe paginile de socializare.

                               Endomondo 

                                         
Google img
Endomondo (recenzie) este cred că cea mai populară aplicaţie din domeniul - Motivare sportivă. 

Pe lângă aplicaţia de pe telefon, vă puteţi crea cont online pe endomondo.com unde aveţi o vedere de ansamblu atât a activităţii efectuate de tine (afişată atât pe calendar cât şi pe hartă digitală) cât şi activitatea efectuată de prietenii tăi (cei care utilizează aplicaţia). 
Gama de sporturi pe care le puteţi înregistra este una foarte vastă. Măsurătorile şi ele sunt dintre cele mai diverse: de la distanţă la viteză, calorii consumate cât şi gradul de dezhidratare.
Este compatibil cu majoritatea telefoanelor cât şi a sistemelor de operare. 
De asemenea, permite motivarea prietenilor care fac mişcare în timp real. Poţi alege din opţiunile prezente pe site diferite hărţi executate de alţi utilizatori în funcţie de sportul ales: fie că este plimbare, alergare sau ciclism - toate acestea fiind practicabile împreună cu câinele ( testate ).

Plimbare în Timişoara

Pe lângă cele prezentate (testate) mai sunt Run keeper, Strava, Map My Run/Map My Dog Walk/Map My Walk, Runtastic, Sports Tracker et cetera. Toate aceste aplicaţii necesită acces GPS iar dacă acest acces se face greu, recomand aplicaţia GPS test.

În concluzie

Noi oamenii avem nevoie de astfel de motivări digitale, câinele profitând doar de poarta deschisă. Aceste aplicaţii sunt foarte utile în special până când reuşiţi să stabiliţi o rutină după care totul devine mai uşor. De asemenea oferă un prilej de bucurie atunci când se afişeză o distanţă mare parcursă şi un număr mare de calorii consumate. Vă va motiva să vă depăşiţi fostele recorduri şi să vă testaţi propriile limite. 
Cu răbdare, se poate:

O călătorie de o mie de mile începe cu primul pas. 
- proverb chinezesc. 

No comments:

Post a Comment