10.3.15

Solvitur Ambulando: ,,Se rezolvă prin plimbare''

deviantart.comAm găsit această expresie în timp ce răsfoiam blogul artofmanliness.com. Fiind un împătimit al plimbărilor lungi şi dese, plus istoria noastră latină, l-am citit în întregime.


Se concentrează pe clasicul ''Fă mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi'' şi dă următoarele exemple, despre cum o simplă plimbare te poate ajuta:

  • Cauţi un mijloc de transport ieftin?;
  • Vrei să cunoşti un loc cu adevărat?;
  • Suferi de lipsă de inspiraţie?;
  • Ai nevoie de un exerciţiu fizic ieftin?;
  • Suferi de stres, depresie sau anxietate?;
Motivele pentru a pleca la o plimbare sunt numeroase şi observate încă din antichitate. Este metoda preferată de deconectare şi reîncărcare. Da, deconectare. Fără telefon şi căşti, doar cu simţul observaţiei pentru mediul înconjurător, preferabil prin parcuri.

Timişoara nu duce lipsă de parcuri. Chiar şi malul Begăi este acum în schimbare şi din ce în ce mai căutat de amatori ai mişcării. Am de gând să fac o documentare cu poze şi un articol separat pe subiectul ''malul Begăi: de la un capăt la celălalt în oraşul Timişoara''. Dacă ţi se pare interesant, lasă un comment.

Majoritatea plimbărilor pe care le fac sunt dealungul apei şi pot spune că sunt destul de mulţumit de cum arată. Problema apare duminica, atunci când este vremea frumoasă deoarece numărul de biciclişti este destul de ridicat. Nu este un lucru rău, din contră. Devine ''periculos'' atunci când proprietarul îşi lasă câinele să schimbe brusc direcţia de mers şi când câinele este plimbat în lesă retractibilă. Astfel, priveşte din când în când în urmă şi pastreză-ţi câinele ''la pas'' pentru a preveni o nefericire.

Spuneam aici despre cum un câine percepe o plimbare. Dar, să recapitulăm: exerciţiu fizic, executarea nevoilor fiziologice, pentu antrenament disciplinar, socializare cu alţi câini, alţi oameni şi alte medii, şi bucuria de a face o acţiune împreună cu stăpânul său.

Astfel, simpla plimbare are avantaje pentru ambele specii. Din păcate este neglijată ca activitate familială (sau de haită) din diverse motive, cel mai simplu fiind lipsa de timp. Atât pentru mine cât şi pentru oricine alt cineva, ziua are 24 de ore...ziua trece repede...ziua este încărcată. Vestea bună este că pot să te ajut.


Mai jos este o prezentare despre efectele negative ale ''şezutului prelungit''. Dacă ce am scris mai sus nu te-a motivat să-ţi faci timp pentru o plimbare împreună cu amicul patruped, poate înţelegi mai bine urmărind filmuleţul celor de la TEDEd.
No comments:

Post a Comment