27.3.15

Ce este un câine?deviantart.com


Aproape din reflex, când auzim această întrebare, răspundem: '' Cel mai bun prieten al omului!'' sau ''Un membru al familiei!'', dar, pentru ca aceste afirmaţii să fie corecte, trebuie puţină informare şi mai apoi puţină muncă.Aşadar, încep prin a scrie ce NU este un câine:

Nu este un accesoriu de modă! 


Dacă doreşti un câine, nu-ţi lua pentru că este trendy sau pentru că ai văzut că au vedetele. Spun asta pentru că, spre exemplu, când eram în liceu, era la modă în cultura MTV, Paris Hilton. Ea poza la un moment dat, doar cu câinele ei, celebrul Chihuahu, şi-l trambala peste tot. Presupun că cine o admira, dădea fuga repede la petshop-ul din apropiere pentru a-şi achiziţiona unul...ca mai apoi să-l abandoneze pentru că moda se schimbă repede. Acest exemplu a fost pentru fete.

                                        
deviantart.com

Pentru băieţi, avem exemplul rapperului DMX. Acesta apărea peste tot cu pitbull (pitbullii) săi pentru a-şi promova imaginea de ''băiat rău''. 

                                       
google img

Problema apare atunci când acest stil de viaţă ''dur'' este copiat de către tinerii ce vor să braveze. Dacă vrei să fii ''dur'' ca el, trebuie să-ţi iei câine rău, să-l supui unor operaţii de amputare şi cupare şi să-l întărâţi pe oricine... că deh...eşti dur. De aici s-a născut frica de aceste rase (pitbull, rottweiler etc.). Ceea ce nu se ştie este că un câine devine agresiv din cauză că este frustrat ... sau are stăpân frustrat. Câinele devine ''rău'' din cauza mediului în care creşte. Nu are discernământ şi nici nu premeditează agresivitatea însă dacă este încurajat şi obligat, o va face.

Nu este o jucărie! 


''Vai ce drăguţ şi dulce e!'' zice toată lumea atunci când vede un pui de câine indiferent dacă este de rasă sau maidanez. 

Tano la 6 săptămâni

Sunt declanşaţi hormonii fericirii (ocitocinele) şi nu mai prea gândim raţional, cedând impulsului de a-l lua acasă. În perspectivă, nu este aşa. Creşte foarte repede şi se schimbă atât comportamental cât şi fizic. Educaţia disciplinară prin joacă ierarhică, trebuie făcută imediat ce-şi deschide ochii. Precum un copil se clădeşte în ''cei 7 ani de acasă'', la fel şi câinele înţelege ce înseamnă familia (sau haita), învaţă să spună ''te rog'', învaţă să aibă răbdare şi de asemenea, care este locul lui (secund - de preferat, sau lider). Trebuie scos din vocabular ''lasă-l, că-i pui, şi este tare drăguţ când se chinuie să roadă pantoful acela''. Un copil nu este trimis la grădiniţă după ce implineşte 18 ani. 

Ce este un câine?


Din punctul meu de vedere, o forţă a naturii, în miniatură. Iar cum bine ştim, cu natura este bine să colaborezi, nu să i te opui. 
Un câine echilibrat este o adevărată bucurie. Nu voi începe să enumăr toate beneficiile pe care le aduce (dacă ai ajuns pe acest blog, şti ce spun studiile) şi nici nu sunt un ''dog lover'' în sensul ''giugiulitor'' al termenului. Dar am avut mulţi câini până acum ( unii mai echilibraţi ca alţii) şi ştiu şi avantajele şi dezavantajele.


În filmuleţul de mai jos, ''Adam and dog'', de 15 minute, este prezentată ideea despre ce înseamnă relaţia dintre om şi câine în viziunea lui Minkyu Lee (film nominalizat la oscar pentru short animation). 
Ce înseamnă un câine pentru tine ? No comments:

Post a Comment