28.3.15

5 sfaturi pentru plimbarea câinelui pe vreme rea

dogstodaymagazine.com

Eram pregătit pentru o campanie publicitară ''agresivă'', care suna în felul următor: ''Afară este cald, a venit primăvara, şi câinele tău stă închis în casă...dar nu trebuie să ai mustrări de conştiinţă. Contactează-mă pe mine!''.... şi afară potopul.


Pe aşa vreme nu ai altceva de făcut decât să lucrezi la alte hobby-uri, în cazul meu, blogul. Mă gândeam să scriu acest articol tocmai pentru a da sfaturi despre cum este cel mai bine să procedezi când vine vorba de plimbarea câinelui şi afară este urât. Aşa că, să începem...

Ce este de făcut pe vreme rea? 1. Nu o face! la plimbrare mă refer şi vorbesc serios. Eu o fac deoarece ştiu atât situaţia mea imunitară cât şi a lui Tano. Nu mai răcim atât de uşor cum o făceam altă dată. Dacă tu nu eşti sigur, nu trebuie să-l plimbi doar ca mai târziu să se declanşeze răceala, ceea ce este de nedorit, ever. În schimb, consumă-i energia prin jocuri care să-l stimuleze fără a fi nevoie să-l scoţi afară (decât pentru a-şi face nevoile). Un exemplu ar fi alba-neagra cu o recompensă şi 3 pahare ... sau ceşti. Stimulează-i simţurile. Apoi poţi încerca un joc ''de război'':


Victoria Stilwell, gazda emisiunii ''Eu sau câinele'' spune despre stimularea cognitivă a acestui exerciţiu şi de asmenea efectul de dresaj - învăţarea răbdării şi comanda ''lasă''.

2. Dacă o faci, pregăteşte-te din timp. Tu şti cel mai bine ce control ai asupra lui. Înainte de a ieşi pe uşa casei, pregăteşte nişte prosoape ca imediat după ce intraţi, să-l poţi şterge repede, înainte de a se scutura. Spuneam de control - imediat ce Tano intră pe uşa casei, aşteaptă cuminte în poziţie de şezi până când eu îmi dau jos haina, după care încep să-l şterg. Există şi cazuri în care câinele ud imediat ce intră pe uşa casei, îl apucă pofta de joacă şi începe să alerge prin încaperi, să sară pe canapea şi cel mai rău, să sară pe pat. 

3. Evită trotuarele aglomerate. Deobicei sunt trotuarele principale, de lângă şoselele intens circulate. Ştim bine că infrastructura din Timişoara nu este cea mai bună. Gropi peste tot şi şoferi indisciplinaţi şi grăbiţi. Nimic nu este mai frustrant atât pentru tine cât şi pentru câinele tău decât un ''duş'' cu apă mizerabilă. Determină un disconfort fizic dar şi unul psihic pentru câine, declanşând anxietatea. Ţine minte, paza bună trece primejdia rea.

4. Aport în canisită. Nu neapărat canisita cât oricare alt parc deoarece, mai mult ca sigur, nu va fi altcineva să se plimbe, deci nu deranjaţi pe nimeni. Aici intervine importanţa ''aportului''. Cu o minge sau un băţ pe vremea rea reuşeşti mai mult decât cu plimbarea în sine. Consumul de energie este mult mai mare. 

                                   
 

5. Nu te arunca în cheltuieli inutile. Aici mă refer la pelerinele de ploaie pentru câini. Dacă ai un câine de talie mică să zicem că se acceptă dar oricum se murdăreşte şi se udă pe abdomen. Mai bine investeşti într-un şampon cu care să-l îmbăiezi după plimbare sau într-un rucsac tehnic pentu câini decât în pelerină. 

Tano cu rucsacul lui de la Outwear hound

Scopul plimbării este de a consuma energia câinelui. Cu un rucsac în care pui diverse greutăţi (eu folosesc doua pungi de orez deci 1kg/buzunar) ai un control mai bun asupra acestui consum. De asemenea îi oferă o restricţie în mobilitate, nemurdărindu-se pe abdomen ţopăind în stânga şi în dreapta. Repet, nu te încumeta la astfel de cumpărături, dar dacă o faci, fă-o în aşa fel încât să fie benefic câinelui.


În concluzie...

Tu decizi dacă îl vei scoate la plimbare sau nu. Doar pentru că plouă afară nu însemnă că nu se va bucura de plimbare, dar trebuie ţinut cont de faptul că bunăstarea lui şi a ta sunt esenţiale.
Eu îl plimb pe Tano şi pe vreme ploioasă şi pe vreme cu soare. Sunt de principiu că nu există vreme rea ci doar personane în diverse stadii de pregătire: some people feel the rain and others just get wet.

-sursa de inspiraţie: vremea rea şi acest articol.
No comments:

Post a Comment